Vaalit tursuavat koka tuutista. On väittelyä, haastattelua ja mainosta. Toreilla puhutaan, kahviloissa väitellään, ajatuksia lentää ja mielipiteet viuhuvat.

Presidentti on suomessa ulkopoliikan pomo ja asvoimien ylipäälikkö. Kuitenkin kaikissa keskusteluissa puhutaan sisäpolitiikkaa, EU politiikkaa tai jotain siltä väliltä. Talous on jonkin moisessa osassa. Missä on ulkopolitiikka?

Lähes kaikilla ehdokkailla on paljon hyviä mielipiteitä ja perusteltuja kantoja. Mikä todellisuudessa on sinun kantasi? Kenen ehdokkaan näkemykset ovat lähinnä? Vaalikone kertoo jotain, mutta onko muita vaikuttavia tekijöitä?

Edustavuus on noussut myös keskusteluissa esiin, mutta jos historiaa katsoo, niin ei sillä ole ollut aikaisemmin mitään merkitystä. Pitäisikin katsoa tulevaisuuteen! Siis valitaanko presidentti samoilla perusteilla kuin useat kirkkoherra? Onko tukka hyvin, puhuuko selkeästi ja millainen lauluääni on!

Edellisessä kirjoituksessani totesin: Kenen leipää syöt sen lauluja laulat! Nyt meillä on kahdeksan ehdokasta, joista kolme kuuluu luterilaiseen kirkkoon. Suomen väestöstä toistaiseksi yli 70% kuuluu luterilaiseen kirkkoon eli yli 4 milj. ihmistä. Vaikuttaako tämä äänestyspäätökseen? Kuitenkin se kertoo ihmisen aatemaailmasta aika paljon. Lähimmäisen rakkauden, sopuisuuden, vähäosaisten välittämisen, perheiden asioiden huolehtimisesta, lasten ja nuorten hyvinvoinnin tärkeydestä sekä vanhusten huomioimisesta. Kyseiset asiat ja arvot ovat mielestäni tärkeitä, kun viedään Suomalaisten ajatuksia maailmalle. Niitä ajatuksia meistä kannattaa kuitenkin valtaosa!